Bejelentés


gyümölcsök mindenek felett gyümölcsöt egyél hogy egészséges legyél

guava

Közönséges guáva
Psidium guajava L.
Család: Myrtaceae (mirtuszfélék)

A: guava; F: goyave;
S: guayaba;
P: goiaba;
N: Gemeine Guave

A közönséges guáva alacsonyan elágazó, 3,5-10 m magas, terebélyes ágrendszerű fa. Fiatal hajtásai barázdásak, négyszögletűek, pelyhes szőrűek. A fa kérge vörösesbarna, pikkelyesen lehámlik. Levelei átellenes állásúak. A levéllemez sötétzöld, ép szélű, bőrnemű, elliptikus vagy hosszúkás, 6-15 x 3-7 cm hosszú, színén kopasz, fonákján finoman gyapjas szőrű, mirigyes; erőteljes fő- és oldalerei a lemez színén bemélyedtek, fonákján kiemelkednek. A levélnyél legfeljebb 1 cm hosszúra nő. Virágai magánosan vagy 2-3-asával fejlődnek a levélhónaljban; a virágtengely csővé alakult, a virágtakarót 4-5 csészelevél és 4-5 elliptikus, 1-2 cm-es fehér szirom alkotja. a porzók legfeljebb 2 cm hosszúak, fehérek, nagyszámúak.
Termése: gömbölyded bogyó, amely elliptikus, alma vagy körte alakú, zöld vagy sárgászöld, gyakran rózsaszín pettyes, 4-12 cm hosszú és legfeljebb 200 g-os. A gyümölcs csúcsán a csészelevél-koszorú maradó. Vékony héja gyengén fényes és viaszos. A C-vitaminban és pektinben gazdag terméshús éretten lágy, bő levű, kis kősejtek miatt szemcsés, fehéres, sárgás, sárgászöld vagy rózsaszín, a központ felé haladva gyakran élénkebb piros színű. Íze kellemes, édeskésen savanyú zamatú, körtéhez vagy szamócához hasonló; az éretlen, zöld termések savanyúak és gyakran összehúzó hatásúak. A bogyó belsejében üveges pulpában fejlődik a nagyszámú barnássárga, aszimmetrikusan szív alakú kemény mag (3 x 2,5 x 2 mm).
Felhasználása: az érett terméseket friss gyümölcsként vagy (be-)főzve desszertként, a magokkal együtt fogyasztják. Ázsiában az éretlen, cukorral és fahéjjal meghintett termések is kedveltek. Zamatos zselét és ízletes gyümölcsleveket állítanak elő belőle. Az érett bogyók héját salátákhoz és pudingokhoz is felhasználják. A levével jégkrémet és más édességeket ízesítenek. Gyökerét, levelét, kérgét és éretlen termését hasmenés ellen alkalmazzák.
Elterjedése: Közép-Amerikából származik, és napjainkban világszerte termesztik a trópusokon és a szubtrópusokon.
Termesztése és betakarítása: az igénytelen növényt a trópusokon körülbelül 1500 m magasságig ültetik; néhány fajta eltűri a gyenge fagyot. Kedveli azokat a meleg szubtrópusi és trópusi klímájú helyeket, ahol száraz évszak uralkodik, amikor termése fejlődik. Egyrészt magról szaporítják, a magoncokat gyakran oltóalanynak használják, másrészt dugványokat és oltványokat ültetnek. Számos fajta létezik, amelyek növekedésben, a termés alakjában és nagyságában, a héj és a terméshús színében, valamint aromájában különböznek egymástól. A növények a klímától függően szezonálisan vagy csaknem egész évben teremnek. A termések virágzás után 3-4 hónap múlva érnek. Csak egészen megérve szedik le a guávát, amely így néhány napig tartható el, hűtve 2-3 hétig tárolható.

A guava régi ismerősünk, de érdekes módon nem mindig emlékszünk az első találkozásra. Megkóstolva azonban már rémleni kezd, hogy ezt a gyümölcsfélét már ismerjük valahonnan: szinte biztos, hogy több guavát ettünk eddig, mint kókuszdiót. A trópusi gyümölcskonzervek egyik elmaradhatatlan, jellegzetesen körteszerű és -színű, pézsma illatú, kellemesen aromás trópusi egzotikuma.

Feldolgozhatóság szempontjából kifejezetten a konzervipari céloknak megfelelő. Húsában sok apró barna mag található. Őshazája Peru, Mexikó, de ma már termesztik Franciaországban és a volt francia gyarmatokon is.

Tudományos nevén Psidium guajava. Fái a 8-10 méteres magasságot is elérik. Levelei tojás alakúak, színükön fényesen csillogóak. A mirtuszfélékhez tartozik, így az apró, hófehér virágai közepén feltűnőek a bibeszálak. A nyár közepén virágzik, és október végére, november elejére érleli be 5-10 cm-es, ovális sárgás gyümölcseit.

Az amerikai kontinensen a felhasználhatósága rendkívül sokrétű; készítenek belőle befőttet, süteményhez krémeket, lekvárt, zselét, gyümölcsitalt, koktélokat, guavasajtot, bort, párlatokat, konzervet. A magas cukortartalma és frissítő tulajdonsága miatt kedvelt gyümölcs Dél-Amerikában is.

Mivel a trópusokról származik, melegigényes növény, közepes vízigénnyel. Magyarországon szobai körülmények között tartható. Tavasszal magvetéssel, és szemzéssel szaporítható. A magcsemeték 4 évesen, a szemzések általában előbb teremnek. Jelenleg hazánkban négy fajtája van forgalomban. (Sárga guava, Piros guava, Zöld guava, Thajföldi óriás guava).

Guava FAQ

Mennyire bírja a magyar telet?
Az enyhe fagyokat (-3 fokig) elviseli, de a kertben teleltetni hazánkban nem lehet. Dézsában nevelve a lakásban vagy a télikertben vészeli át a telet.

Milyen gyakran terem?
Általában egyszer egy évben. A lakásban tartás persze megzavarja az életritmusát, ezért az évszakok összekeverdnek a guava számára.

Hol tartsam?
Legjobb, ha dézsában neveljük. Bármilyen típusú talajban megél. Minél több fényt kap, annál jobban fejlődik. Igényli a közvetlen napsütést.

Kell metszeni?
Nem szükséges, de a korona fejlődését irányíthatjuk néhány apróbb beavatkozással.

Kell permetezni?
Feltehetőleg semmien kártevő nem támadja meg. A gyümölcseit ne hagyjuk a növényen. Ha levéltetvek támadják meg, érdemes univerzális rovarirtóval (http://www.unichemh.hu/biotoll.htm) kezelni.

Mikor ültessem?
Az év bármelyik időszakában lehetséges, az optimális időszak mégis tavasz és nyár.

Hol kapható?
Néhány faiskolában elvétve beszerezhető, kb. 500-1500 Ft-ért.

Származás
A guava a trópusok egyik legelterjedtebb gyümölcse. A legnépszerűbb a Hawaii szigeteken és Thaiföldön ahol a gyümölcsnek igen nagy kultusza van. Mivel vadon is igen gyakran előforduló gyümölcs és igen jó szomjoltó a trópusokon az idők kezdetétől igen gyakran fogyasztják.
Érdekesség
A Hawaii szigeteken oly népszerű a gyümölcs, hogy külön arborétumban mutogatják a kíváncsi turistáknak a különféle guava fajtákat. Természetesen ott megvásárolhatóak a különböző guavából készült termékek is (fagyi, befőtt, joghurt).
Jellemzés
A guavaféléknek számos fajtája van, ám mindegyikre jellemző a, körte, vagy bogyószerű gyümölcs, a jellegzetes pézsmaillat, a kissé fanyar, ám édes íz és magas víztartalom.
Fajtái
Rendkívül változatos a guava fajtáinak sora. Méretben, formában és színekben is. Íme néhány példa a választékból: Sárga gyümölcsű guava: A legelterjedtebb guava. Termései zölddiónyi nagyságúak, éretten puhák, sárga színűek. Húsa hófehér, nagyon finom.
Energitartalom
51 kcal, 213 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
Akkor találtunk igazán jó guavát, ha kemény és kívül kevés apró maggal borított gyümölcsöt találunk. (Azok a fajták melyek külsejét több mag fedi kevésbé finomak.)
Eltarthatóság, tárolás
Mivel víztartalma magas, maximum 1-2 hétig tartható el. Nem érdemes fagyasztani!
Előkészítés
A guavát nem ajánlatos meghámozni, mert mint ahogyan a régi bölcsesség mondja, a héjában van a vitamin.
Elkészítés, felhasználás
A közönséges guavából lekvár, zselé, vagy befőtt is készíthető. A friss guava nyersen, egészben, vagy szeletelve, cukorral és tejszínnel igazi csemege.
Vitaminok, ásványok
A guava C-vitamin tartalma igen magas, mint egy ötszöröse a narancsénak, ezenkívül A-, és B-vitaminban is gazdag.A guáve, guáva trópusi gyümölcskonzervekből lehet ismerős, pézsmaillata az, ami elég jellegzetessé teszi. Már messziről megérezni. Különben – fajtától függően - alma vagy körteformájú, és leginkább zöld, különféle árnyalatokban, ritkábban sárga.

A dél-amerikai indiánoknak köszönhetjük. A spanyol Gonzalo Fernández de Oviedo írta le először, 1526-ban. Ma már valamennyi mediterrán országban megterem, a Hawaii szigeteken és Thaiföldön valósággal kultusza van.
Fűszeres illata és íze miatt főként a konzerviparban hasznosítják. Kitűnő szomjoltó, mert igen lédús. Ledarálhatjuk szósznak, desszertkrémnek, párolhatjuk is. Az amerikai kontinensen a guávasajt nagyon népszerű, sőt bort is készítenek a gyümölcsből. Nekem a legjobban nyersen ízlik, szeletekre vágom, lecukrozom és tejszínnel megspékelem. Mennyei csemege!

Ha már volt szerencsénk vegyes trópusi gyümölcskonzervet kóstolni, akkor abban a fehérszínű, körteszerű gyümölcs a guava.
A trópusok egyik legelterjedtebb gyümölcse, mely éretten igen finom, aromás, pézsma illatú. Legtöbbször éretlenül szedik le - a szállíthatóság miatt, így ha vásároltunk belőle külföldi útjainkon, nem sok örömünk telt benne. Mióta viszont a saját termésű fánkról puhán, megsárgulva, éretten szedjük le, az egyik legfinomabb gyümölcsnek tartjuk. A mirtuszfélékhez tartozik, így gyönyörű illatos hófehér ecsetszerű virága ezernyi porzóból áll. A magról vetve már két éves korában terem, edényben. Nem kényes növény, lakásban is könnyű tartani.

Az idén öt fajtáját kínáljuk:

Sárga guava: A legelterjedtebb változat. Termései zölddiónyi nagyságúak, 12-18dkg-osak, éretten puhák, sárga színűek és jellegzetes édes, pézsma illatúak. Húsa hófehér, nagyon finom.

Piros guava: Mindenben megegyezik az előzővel, de a gyümölcs húsa piros. Igazi csemege.

Zöld guava: Termései alma nagyságúak - 26dkg-os példányt is szüreteltünk róla. Éretten is zöld színűek és puhák. A gyümölcs húsa hófehér. Rendkívül bőtermő.

Thaiföldi óriás guava: Lenyűgözőek a méretei. Az alig másfél méteres 2 éves magról nevelt fácskánk 15 cm átmérőjű, 93dkg-os termést érlelt be. Hófehér virágai golgotavirág méretűek, s szépségben is felveszik velük a versenyt. Gyümölcse éretten is zöld, rücskös felületű és kemény, ropogós húsú. Nyersen is finom, édes, de kompótnak még sokkal élvezetesebb, jobban kiadja a jellegzetes guava aromát.

Cas Guava (Psidium fridrichstalianum): Ovális alakú, éretten sárga színű, rózsaszín húsú Guava. Gyümölcse nem nagy, de finom, édes, aromás ízű. A trópusi koktélok kedvelt alapanyaga. Rendkívül gyorsan nő, 1 éves korában már teremhet.
Guava (Psidium guajava)
Rendszertan
Rend: Mirtuszvirágúak (Myrtales)
Család: Mirtuszfélék (Myrtaceae)
Nemzetség: Psidium
Faj: Guava (Psidium guajava)

--------------------------------------------------------------------------------

Levél, lombozat
Örökzöld.

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!