Bejelentés


gyümölcsök mindenek felett gyümölcsöt egyél hogy egészséges legyél

rambután

Rambután
Nephelium lappaceum L.
Család: Sapindaceae (szappanfafélék)

A: rambutan;
F: ranboutan;
S: rambutan, mamón;
N: Rambutan

A rambután örökzöld, legfeljebb 25 m magas, zárt, terebélyes koronájú, egy- vagy kétlaki fa. Levelei szórt állásúak, párosan szárnyaltak, 2-8, többnyire nem átellenes állású levélkével. A levélgerinc erőteljes, vöröses színű. A levélke elliptikus vagy tojásdad, kihegyezett vagy lekerekített csúcsú, 5-20 x 3-11 cm nagyságú, színén kopasz vagy a főér mentén gyengén szőrös, fonákján szőrös. A gazdagon elágazó, szőrös, felálló virágzatok az ágak csúcsán fejlődnek, számos apró virággal. A virágakarót 4-5 szabad vagy az alapján forrt, legfeljebb 2 mm hosszú csészelevél alkotja; a párta hiányzik, vagy négy apró, legfeljebb 1,5 mm hosszú sziromból áll.
Termése: a gömbölyű vagy elliptikus termések a csüngő, elágazó egykori virágzati tengelyeken fejlődnek csoportokban. Nagyon rövid, vastag kocsányúak, legfeljebb 7 x 5 cm nagyságúak, színük először zöld, majd sárga és narancsszínű, megérve élénkvörös vagy feketésvörös, súlyuk 15-100 g. Mintegy 2 mm vastag, tömör, leváló héjukat puha, vékony, többnyire kissé horgas tüskében végződő szemölcsök borítják sűrűn. (Maláj/indonéz nyelven a rambut szőrt, hajat jelent, innen a név.) A héj alatt az üveges fehér, olykor gyengén vöröses, lédús magköpeny van, amely kellemes, édeskésen savanyú, zamatos ízű, és a cseresznyéhez hasonlóan ropogós. Szorosan tapad hozzá a hosszúkás-elliptikus (3 x 1,2 cm), barnás vagy fehéres héjú mag. A teljesen kifejlődött termés mellé gyakran még 1-2 apró terméscsökevény szorul.
Felhasználása: a rambután Délkelet-Ázsia legkedveltebb gyümölcsének számít. Nyersen fogyasztják, az élvezhetetlen héjat késsel felhasítják és leválasztják, mert nem tapad hozzá a nagyon ízletes magköpenyhez. A hámozott és kimagozott terméseket cukorral (be-)főzve desszertként tálalják, vagy lekvárt és zselét készítenek belőlük. A mag íze keserű dióbélszerű, de nyersen gyengén mérgező, ezért a Fülöp-szigeteken megpörkölik a magot. A gyökérfőzetet lázcsillapításra, a levelekből készített pépes borogatást fejfájásnál használják. A magból szappan és gyertya előállítására alkalmas faggyút nyernek.
Elterjedése: a Maláj-félsziget alföldi esőerdeiben honos, és Délkelet-Ázsiában széles körben termesztik. Kisebb méretekben Indiában, Srí Lankán és a Fülöp-szigeteken, továbbá Észak-Ausztráliában, Kelet-Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában is ültetik.
Termesztése és betakarítása: számos fajtáját telepítik kertekbe és ültetvényekbe; tartósan nedves, meleg, trópusi klímát igényel, és mély rétegű, tápanyagban gazdag talajt. Szélvédett helyeken körülbelül 600 m magasságig termeszthető. Magról nevelik, többnyire a jó fajtát ráoltják a csemetére. Az 5. évtől kezdve fordul termőre. Három hónappal a virágzás után takarítják be az egész terméses "bugát", melynek tagjai különbözően érettek; Közép-Amerikában csak az érett, vörös terméseket szedik le a fákról. A rambután idénygyümölcs, amelyet Délkelet-Ázsiában decembertől márciusig kínálnak a piacokon. Hosszabb tároláshoz vagy exporthoz nedvesen és hűvösen tartják a terméseket, mert különben súlyukból veszítenek és jelentéktelenné válnak.
Rokon fajok: a Nephelium nemzetség további fajainak termését Kelet- és Délkelet-Ázsiában szintén gyümölcsként fogyasztják, de ezek csekélyebb értékűek, mivel kisebbek, a magköpeny vékonyabb és kevésbé édes, mint a rambutáné. E fajok a Nephelium ramboutan-ake (Labill.) Leenh. (= N. mutabile Blume), N. cuspidatum Blume, N. hypoleucum Kurz és N. uncinatum Radlk. ex Leenh.

Rambután [szerkesztés]
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.
Ugrás: navigáció, keresés
RambutánRambután gyümölcs
Státusz
■■■■■ Nem veszélyeztetett ■■■■■

Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)

Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)

Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)

Rend: Szappanfaalakúak (Sapindales)

Család: Szappanfafélék (Sapindaceae)

Nemzetség: Nephelium

Faj: N. lappaceum


Tudományos név
Nephelium lappaceum

L.
A rambután vagy hamis licsi (Nephelium lappaceum) Délkelet-Ázsiában honos. A licsi rokona, de a trópusi síkvidékek lakója, ahol a licsi nem terem, termése is nagyobb. Hosszú,puha tüskében végződő szemölcsök borítják. Innen ered az eredeti név [rambut]. Magköpenye a Távol-Keleten nagyra becsült csemege nyersen és kompótként. Indonéziában az egyik legnépszerűbb gyümölcs.

Rambután
A rambután kevéssé ismert egzotikus gyümölcs. Formája alapján inkább hasonlít egy tengeri sünhöz, mint bármely gyümölcshöz. A rambután Délkelet-Ázsia legkedveltebb gyümölcsének számít.


A rambután neve a maláj "rambut" szóból ered, ennek jelentése szőr, haj. Fürtökben érő gyümölcs, érett állapotban feketésvörös színben. Közeli rokona a licsi nevű
szintén egzotikus gyümölcsnek. Mindkét gyümölcs fehér húsú, édeskés ízű. Lekvár és zselé készül belőle.
A tartós meleget szereti, ezért minden meleg égövi helyen termesztik.A Maláj-félszigeten, Délkelet-Ázsiában, Indiában, Srí Lankán és a Fülöp-szigeteken, Észak-Ausztráliában, Kelet-Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában is megtalálhatók.

Rambután
Plural:Rambutánok
Család:Sapindaceae – Szappanfafélék
Faj:Nephelium lappaceum
Eredet
A gyümölcs India, Délkelet- Ázsia és Malájzia páradús trópusi területeiről származik. Ezekben a térségekben kertekben terem, vagy ültetvényeken termesztik, mint nálunk az almát.

Növény
A kb. 20 méter magasra növő, örökzöld fa „zárt termést” hoz, akárcsak a diófélék. Rokonságban áll a licsivel és a longánnal (Dimocarpus longan). A gyümölcs a virág összetett fürtjéből keletkezik, csomókban terem, hosszú szárral rendelkezik, és sűrű szőr borítja. Neve is ez utóbbi tulajdonságára utal (a maláj rambut szó jelentése: szőrös).

Termesztés
Ma a gyümölcsöt eredeti hazája mellett termesztik a trópusi Afrikában, Madagaszkáron, Costa Rica-n, Ekvádorban és Ausztráliában is. Évente kétszer érik: először júniustól októberig, majd decembertől februárig.

Import
Egész évben légi szállítmányként Sri Lankáról és Tájföldről.

Termés
Ehető:a gyümölcshús.
Élvezhetetlen:a héja és a magok.
Illat:semleges.
Íz:édes- savanykás és frissítő.
Mérete:mint egy gesztenye, vagy egy szilva.
Forma:ovális.
Héja:kemény, mint a licsié; borvöröstől barnáig, de sárga is lehet; a termést sűrű, kb. ujjvastagságú, hullámos piros, zöldes vagy sárga szőr borítja.
Gyümölcshús:mint a licsié, tejfehér, nagyon lédús, édes- savanykás, közepében egy kb. 2 cm nagyságú magot tartalmaz.
Érett állapotban:a szőr színes.
Túlérett gyümölcs:a szőr fonnyadt, és/vagy feketés színű.
Felhasználás
Nyersen gyümölcsként fogyasztható, vagy gyümölcssaláta készíthető belőle. Felmelegítve kínai étekhez, vagy bólék készítéséhez.

Tárolás
Az érett gyümölcs kb. 2 napig tárolható hűvös helyen. A rambutánt szinte teljesen éretten szüretelik, szállítása és értékesítése alatt utóérik.Rambután - Nephelium lappaceum

A szappanfafélék (Sapindaceae) családjába tartozó, Malajziában őshonos, ízletes gyümölcséért termesztett fa. Élénkpiros, tojásdad termése kisebb tyúktojás nagyságú, hosszú, puha tüskék borítják, húsa ízletes, savanykás. A növény magassága 10-12 m.

A rambután Délkelet-Ázsia legkedveltebb gyümölcsének számít. Nyersen fogyasztják, az élvezhetetlen héjat késsel felhasítják és leválasztják, mert nem tapad hozzá a nagyon ízletes magköpenyhez. A hámozott és kimagozott terméseket cukorral (be-)főzve desszertként tálalják, vagy lekvárt és zselét készítenek belőlük. A mag íze keserű dióbélszerű, de nyersen gyengén mérgező, ezért a Fülöp-szigeteken megpörkölik a magot. A gyökérfőzetet lázcsillapításra, a levelekből készített pépes borogatást fejfájásnál használják. A magból szappan és gyertya előállítására alkalmas faggyút nyernek. A rambután Délkelet-Ázsia legkedveltebb gyümölcsének számít. „Hajas licsi”-nek is nevezik. Maga a rambu szó maláj nyelven „haj”-at jelent. Nyersen fogyasztják. Az élvezhetetlen héjat késsel felhasítják és leválasztják, nem tapad hozzá nagyon az üvegesen fehér, olykor gyengén vöröses, lédús magköpenyhez, amely egy érdes felületű, mandulához hasonlító magot rejt. A rambután a szamóca, sárgadinnye, citrom édes-savanykás, zamatos ízegyvelege. A gyümölcs először zöld, majd sárga és narancsszínű, megérve élénkvörös vagy feketésvörös. Súlyuk 15-100 g. A gyümölcs külsejét borító tüskés képződmény puha és rugalmas, mint a gumi.

A magja nyersen gyengén mérgező, szappan és gyertya előállítására alkalmas faggyút készítenek belőle.

A gyökérfőzetet lázcsillapításra, a levelekből készített pépes borogatást fejfájásnál használják.

A rambután sok C-vitamint, kalciumot, foszfort, és káliumot tartalmaz

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!